Strava podle tradiční čínské medicíny

 
V tradiční čínské medicíně neplatí výživová doporučení pro každého stejně. 
Neexistuje jídelníček, který by byl vhodný pro všechny věkové kategorie v každém ročním období, tak jak to známe ze západních výživových doporučení. Respektive dal by se sestavit, ale vypadal by úplně jinak.
 
V čínské medicíně je cílem rovnováha v organismu a protože každý máme "ty svoje" nerovnováhy, každému bude vyhovovat trochu jiná strava. Volba stravy závisí na zdravotním stavu člověka, tj. na stavu jeho řádné energie a nerovnováhách v konkrétních orgánech, na ročním období, ale třeba i na prostředí, ve kterém se člověk pohybuje.
 
Hlavní odlišností od západního stravování je to, že v čínské medicíně má každá potravina svou energetickou povahu - některé potraviny nás zahřívají, některé nás ochlazují a některé působí neutrálně.